Hiilikuitumonojakin voi muokata

Poppis Suomelan perinteisen monot muokattiin erittäin hyvin istuviksi.

Hyvin istuva hiihtokenkä ei purista mistään ja on juuri oikean kokoinen vapaan tai perinteisen vaatimusten mukaisesti. Jos kaupasta ei löydy parasta istuvuutta tai jo ostetut monot alkavat puristaa, voi ammattilainen muokata myös kalliin hiilikuitumonon jalkaan kuin jalkaan sopivaksi.

Kalliimman hintaluokan hiihtomonoista on tullut tuotekehityksen myötä entistä kevyempiä ja sisäkengältään ohuempia. Rakenteissa suositaan aina vaan jäykempiä materiaaleja, kuten hiilikuitua. Ohut ja jäykkä mono hankaa helposti eri kohdista ja tuntuu, ettei sopivaa monoa löydy millään.

Jos kenkä ei istu ja puristaa vääristä kohdista, kiusaus ostaa pari numeroa väljemmät monot on suuri. Vaikka paine jostakin kohdasta helpottaa suuremman koon ansiosta, hankausta voi syntyä toisaalle. Pahimmillaan huonosti istuva hiihtokenkä aiheuttaa hitaasti paranevia rasitusvammoja jalkaterän ja nilkan alueelle.

Istuvuus kaikki kaikessa

Jalkineiden CinderellaFIT-muokkausjärjestelmän jo vuonna 1994 patentoinut Markku Pirhonen on muokannut erilaisia urheilujalkineita vuosikymmeniä. Aikaisemmin laskettelumonot ja luistimet työllistivät eniten jyväskyläläistä Pirhosta, mutta nykyään maastohiihtomonoja on käsittelyssä entistä enemmän.
– Valitettavasti alalla on vallalla hyvin suuri väärinkäsitys siitä, ettei hiilikuitumonoja voi muokata. Törmään tähän väitteeseen lähes päivittäin. Ensin pitäisi määritellä, mitä hiilikuidulla tarkoitetaan, mutta kyllä kaikkia myynnissä olevia hiilikuitumonoja voi muokata, Markku Pirhonen sanoo.
– Muokkaaminen tosin vaatii suurta ammattitaitoa. Missä tahansa autotalliverstaassa se ei onnistu.
Hiihtokenkien materiaali- ja rakennekehityksen takia istuvuus omaan jalkaan on entistä tärkeämpää ja tarkempaa. Kaupasta hankittu uusi mono jättää usein reilusti toivomisen varaa, ja varsinkin varttuneemmilla hiihtäjillä voi olla vaikeuksia löytää hyvin istuvia hieman kalliimpia malleja. Monojen yksilökohtainen muokkaus onkin monesti ainoa keino saada itselle sopiva ja miellyttävä mono.

Lisää leveyttä ja paikallista muokkausta

Monet kalliimman pään monot ovat lestiltään suhteellisen kapeita. Muokkauksen kautta monoja voi helposti leventää. Päkiälle tehdään riittävästi tilaa, jolloin ei tarvitse ostaa monta numeroa liian suurta kokoa. Leventäminen on varmasti yleisin syy muokkaukseen.
Toinen tavallinen muotoilutarve kohdistuu jalkaholvin lihaksien vaatimaan tilaan. Monissa malleissa monon sisäreunan alueella oleva hiilikuituvahvike on vedetty voimakkaasti sisäänpäin, joten se edellyttää jalalta korkeaa holvikaarta. Korkeakaarinen jalka ei ole erityisen yleinen, ja jalan kaaret alkavat laskea iän myötä.
Jos jalan holvikaari on matala, monon muokkauksella on mahdollista parantaa istuvuutta merkittävästi.
Näiden kohtien lisäksi luiden päät, erilaiset kovettumat ja patit sekä känsät vaativat monesti tarkkaa paikallista muokkausta. Tyypillisimmillään veneluun pää tai liikavarvas voi ärtyä erittäin kipeäksi huonosti istuvassa monossa.
Kipuun ei voi tottua ja epäsopiva kenkä voi aiheuttaa sitkeän rasitusvamman, jolloin ainoa helpotus tulee monojen muokkauksella ja jalan yksilöllisille muodoille tehtyjen lisätilojen kautta.

Jalka-analyysin kautta muokkaukseen

Markku Pirhonen muokkaa monoja tarkan jalka-analyysin perusteella.

CinderellaFIT-monojenmuokkaus pohjautuu tarkkaan jalka-analyysiin. Jalan muodon ja koon piirtämisen lisäksi analyysissa määritellään myös kaikki muut jalan ja luiden muodot sekä poikkeavuudet. Näiden myötä osataan paikallistaa, missä kohtaa ja kuinka paljon muokkausta tarvitaan.
Jalka-analyysin voi tehdä myös etänä netissä esimerkiksi cinderellafit. net-osoitteessa olevien hyvien ohjeiden ja valokuvien avulla. Jaloista voi ottaa kuvat heti hiihtämisen jälkeen, jolloin kuvat kertovat, mihin kohtiin hiihtäessä kohdistuu ylimääräistä painetta Näin muokkauksen voi tilata myös etänä lähettämällä monot postin/matkahuollon kautta Jyväskylään muokattaviksi.

Lämpöä ja painetta sopivasti

Itse muokkausprosessi on periaatteiltaan yksinkertainen, mutta käytännön toteuttaminen vaatii ammattitaitoa. Monoa lämmitetään paikallisesti ja etukäteen valittuja lestimuotteja puristetaan monon sisältä paineilmalla ulospäin.
Modernit materiaalit haastavat muokkaajan ammattitaidon. Materiaaleihin sopivilla lämpötiloilla on aivan keskeinen rooli muokkauksessa. Liian matalissa lämpötiloissa materiaali ei muokkaudu, ja liian korkeissa lämpötiloissa mono voi sulaa.

Sopivia lestimuotteja puristetaan monon sisältä paineilmalla ulospäin.

Kannattaa siis unohtaa suosiolla pohjallisilla kikkailu tai vastaavat epätoivoiset keinot yrittää saada jalkine istumaan. Tarjolla on oikeasti toimiva ratkaisu. Se tulee Jyväskylästä ja kantaa nimeä Cinderella Fit.
Kyseessä on Markku Pirhosen kehittämä ja patentoima teknologia, jolla on mahdollista muokata laskettelumonoja, hiihtomonoja luistimia ja ylipäänsä oikeastaan mitä tahansa kenkiä. Golfkengät ovat helpoimmasta päästä, kun niitä verrataan parimillisestä muovista valmistettuihin jäykkiin laskettelumonoihin. Golfkengän Pirhonen muotoilee puolessa tunnissa, laskettelumonojen kanssa aikaa voi mennä jopa neljä tuntia.
Muokkaaminen tehdään lämnmön ja paineen avulla.
”Sillä ei oikeastaan ole väliä, onko golfkenkä nahkaa vai keinomateriaaleja. Muokkaus onnistuu aina”, Pirhonen kertoo.
Edes golfkengissä yleistynyt Gore-Tex-kalvo ei ole este muokkaamiselle. Se on Pirhosen mukaan asennettu sen verran väljäksi, että kenkämateriaalin venyttäminen ei riko kalvoa.
Kengän muokkaaminen perustuu jalan mittaamiseen ja mallintamiseen. Cinderella Fit -sivustolla kerrotaan, miten omista jaloista otetaan mitat ja miten piirretään jalan malli paperille. Mittaaminen ja piirtäminen on syytä tehdä huolellisesti, sillä mittojen ja piirroksen pohjalta Pirhonen valitsee sopivat levityspalat ja määrittää muokattavat kohdat jalkineesta. Jalkineet ja mittaukset toimitetaan Pirhoselle postin tai matkahuollon kautta ja samalla tavalla ne saa takaisin.
Muokkaaminen tapahtuu lämmittämällä jalkinetta sopivasti, jonka jälkeen sitä on mahdollista venyttää ja muokata halutulla tavalla. Muokkauksen jälkeen materiaali jäähdytetään.
Markku Pirhonen esittelee, miten paljon japanilainen (pienempi) lesti eroaa esimerkiksi yhdysvaltalaisesta.
Eri materiaaleille on olemassa omat lämpötilansa ja venytyspaineensa, mutta Pirhosen työtä katsellessa näkee pitkän kokemuksen varaan nojautuvan näppituntuman.
Nahkakengän hyvä puoli on se, että luonnonmateriaalina nahka muovautuu ennen pitkää käyttäjänsä jalan malliseksi. Tässä voi kuitenkin oikaista. Nykykengissä suositaan yhä enemmän keinomateriaaleja, jotka eivät muokkaannu yhtä hyvin. Niiden kohdalla muokkauspalvelu voi olla ainoa todella toimiva apu.
”Moni tulee liian myöhään. Jalkoihin on jo ehtinyt tulla ongelmia. Monella on vanhentunut ajatus, että jalkineitä täytyy vain pitää, niin kyllä ne siitä muokkaantuvat. Se ei pidä enää paikkaansa, piti kyllä ennen. Rakenne on nykyään niin muovinen, ettei se muokkaannu samalla tavalla”, Pirhonen sanoo.
”Pahimmillaan voi mennä pitkään, että jalat parantuvat. Ihan karseitakin tilanteita näkee. Etenkin nuorilla jääkiekkoilijoilla on pahoja jalkavaivoja ja jalkaterän terveys voi olla mennyt todella huonoksi”, Pirhonen sanoo.
Oman jalan mukaan muotoillut pohjalliset voivat tarjota apua esimerkiksi golfarille. Pirhonen, jonka omassa tuotekavalkadissa muotoiltuja pohjallisia ei enää ole, ei kuitenkaan suosittele tätä avuksi.
”Muotoillut pohjalliset päästävät jalkaterän lihakset liian helpolla, jolloin jalkaterä saattaa niin sanotusti laiskistua, kun ihannetilanteessa sitä päinvastoin tulisi vahvistaa”, hän sanoo.
Jalkaterät ovat yksilöllisiä. Yhdellä holvikaari on korkea, toisella laskeutunut, pahimmillaan niin sanottu lättäjalka. Kolmannella on leveä päkiä, neljännellä kenkä painaa akillesjännettä tai hiertää kantapäästä, tai sitten riesana on vaivaisen luu tai suutarinpatti – mitä kenelläkin.
Yleisimpien golfkenkämerkkien lestit eroavat toisistaan paljonkin. Itselleen sopivaa kannattaa testailla rauhassa. Silti tilanne voi olla se, että oman koipeen istuvaa kenkää ei tahdo löytyä. Silloin vain kengän muokkaus tuo avun. Koko operaatiolle tulee hintaa noin sata euroa. Halvemmalla pääsee, jos kenkiä ei tarvitse lähettää.
Markku Pirhonen pelaa golfia Jyväs-Golfissa, jonka toiminnassa hän on ollut mukana aivan alkumetreiltä lähtien. Välineissä hän luottaa vanhoihin luottomailoihinsa.
Pirhonen on ehtinyt tehdä työtä jalkinemuokkauksen kanssa kohta neljäkymmentä vuotta. Hän perusti yrityksen 1987 ja haki patenttia menetelmälleen. Patentti myönnettiin Suomeen 1994 ja myöhemmin samana vuonna patentti hyväksyttiin myös Yhdysvalloissa.
”Olen kehittänyt itse koko laitteiston ja koko menetelmän, toki teettänyt alihankkijalla laitteet. Teen edelleen töitä seitsemänä päivänä viikossa. Keskimäärin teen muutaman parin päivässä”, hän kertoo.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Pirhosen osaamiseen luottavat niin liigakiekkoilijat kuin maajoukkuehiihtäjätkin. Pitkään Pirhonen muotoili etupäässä alppihiihtomonoja ja luistimia. Hiihtolehdessä julkaistun artikkelin jälkeen muotoiluun on alkanut tulla todella paljon myös hiihtokenkiä, etenkin vapaan tyylin monoja. Muita jalkineita, kuten golf- ja pyöräilykenkiä kaikista asiakkuuksista on ehkä yhteensä kymmenys.
Pirhonen toivoo lyötävänsä työlleen jatkajan, vanhan kunnon kisällin. Toinen mahdollisuus on myydä koko teknologia ja patentit.
”Niin pitkään olen tätä tehnyt, että vakiasiakkaitakin on jo kertynyt, ja onpa minulla asiakkaita jopa kolmannessa polvessa jo”, hän kertoo.

Sharing this topic

My blog
Average rating:  
 0 reviews

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *