Markku Pirhonen muokkaa pajallaan kaikenlaisia jalkineita. Omat golfkenkänsä hän muokkaa aina ennen käyttöönottoa.
Cinderell Fit -palvelulla onnistuu niin golfkenkien, luistinten ja laskettelumonojen kuin muidenkin jalkineiden muokkaaminen paremmin jalkaan istuviksi.
GOLFKENKIÄ VOI muokata. Ihan halpaa se ei ole, mutta ei tuhottoman kallistakaan. Sitäkin olennaisempaa on, että kengät, jotka jalassa usea golfin harrastaja kävelee huomattavasti enemmän kuin millään muilla kengillä, istuvat lopultakin jalkaan.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Kannattaa siis unohtaa suosiolla pohjallisilla kikkailu tai vastaavat epätoivoiset keinot yrittää saada jalkine istumaan. Tarjolla on oikeasti toimiva ratkaisu. Se tulee Jyväskylästä ja kantaa nimeä Cinderella Fit.
Kyseessä on Markku Pirhosen kehittämä ja patentoima teknologia, jolla on mahdollista muokata laskettelumonoja, hiihtomonoja luistimia ja ylipäänsä oikeastaan mitä tahansa kenkiä. Golfkengät ovat helpoimmasta päästä, kun niitä verrataan parimillisestä muovista valmistettuihin jäykkiin laskettelumonoihin. Golfkengän Pirhonen muotoilee puolessa tunnissa, laskettelumonojen kanssa aikaa voi mennä jopa neljä tuntia.
Muokkaaminen tehdään lämnmön ja paineen avulla.
”Sillä ei oikeastaan ole väliä, onko golfkenkä nahkaa vai keinomateriaaleja. Muokkaus onnistuu aina”, Pirhonen kertoo.
Edes golfkengissä yleistynyt Gore-Tex-kalvo ei ole este muokkaamiselle. Se on Pirhosen mukaan asennettu sen verran väljäksi, että kenkämateriaalin venyttäminen ei riko kalvoa.
Kengän muokkaaminen perustuu jalan mittaamiseen ja mallintamiseen. Cinderella Fit -sivustolla kerrotaan, miten omista jaloista otetaan mitat ja miten piirretään jalan malli paperille. Mittaaminen ja piirtäminen on syytä tehdä huolellisesti, sillä mittojen ja piirroksen pohjalta Pirhonen valitsee sopivat levityspalat ja määrittää muokattavat kohdat jalkineesta. Jalkineet ja mittaukset toimitetaan Pirhoselle postin tai matkahuollon kautta ja samalla tavalla ne saa takaisin.
Muokkaaminen tapahtuu lämmittämällä jalkinetta sopivasti, jonka jälkeen sitä on mahdollista venyttää ja muokata halutulla tavalla. Muokkauksen jälkeen materiaali jäähdytetään.
Markku Pirhonen esittelee, miten paljon japanilainen (pienempi) lesti eroaa esimerkiksi yhdysvaltalaisesta.
Eri materiaaleille on olemassa omat lämpötilansa ja venytyspaineensa, mutta Pirhosen työtä katsellessa näkee pitkän kokemuksen varaan nojautuvan näppituntuman.
Nahkakengän hyvä puoli on se, että luonnonmateriaalina nahka muovautuu ennen pitkää käyttäjänsä jalan malliseksi. Tässä voi kuitenkin oikaista. Nykykengissä suositaan yhä enemmän keinomateriaaleja, jotka eivät muokkaannu yhtä hyvin. Niiden kohdalla muokkauspalvelu voi olla ainoa todella toimiva apu.
”Moni tulee liian myöhään. Jalkoihin on jo ehtinyt tulla ongelmia. Monella on vanhentunut ajatus, että jalkineitä täytyy vain pitää, niin kyllä ne siitä muokkaantuvat. Se ei pidä enää paikkaansa, piti kyllä ennen. Rakenne on nykyään niin muovinen, ettei se muokkaannu samalla tavalla”, Pirhonen sanoo.
”Pahimmillaan voi mennä pitkään, että jalat parantuvat. Ihan karseitakin tilanteita näkee. Etenkin nuorilla jääkiekkoilijoilla on pahoja jalkavaivoja ja jalkaterän terveys voi olla mennyt todella huonoksi”, Pirhonen sanoo.
Oman jalan mukaan muotoillut pohjalliset voivat tarjota apua esimerkiksi golfarille. Pirhonen, jonka omassa tuotekavalkadissa muotoiltuja pohjallisia ei enää ole, ei kuitenkaan suosittele tätä avuksi.
”Muotoillut pohjalliset päästävät jalkaterän lihakset liian helpolla, jolloin jalkaterä saattaa niin sanotusti laiskistua, kun ihannetilanteessa sitä päinvastoin tulisi vahvistaa”, hän sanoo.
Jalkaterät ovat yksilöllisiä. Yhdellä holvikaari on korkea, toisella laskeutunut, pahimmillaan niin sanottu lättäjalka. Kolmannella on leveä päkiä, neljännellä kenkä painaa akillesjännettä tai hiertää kantapäästä, tai sitten riesana on vaivaisen luu tai suutarinpatti – mitä kenelläkin.
Yleisimpien golfkenkämerkkien lestit eroavat toisistaan paljonkin. Itselleen sopivaa kannattaa testailla rauhassa. Silti tilanne voi olla se, että oman koipeen istuvaa kenkää ei tahdo löytyä. Silloin vain kengän muokkaus tuo avun. Koko operaatiolle tulee hintaa noin sata euroa. Halvemmalla pääsee, jos kenkiä ei tarvitse lähettää.
Markku Pirhonen pelaa golfia Jyväs-Golfissa, jonka toiminnassa hän on ollut mukana aivan alkumetreiltä lähtien. Välineissä hän luottaa vanhoihin luottomailoihinsa.
Pirhonen on ehtinyt tehdä työtä jalkinemuokkauksen kanssa kohta neljäkymmentä vuotta. Hän perusti yrityksen 1987 ja haki patenttia menetelmälleen. Patentti myönnettiin Suomeen 1994 ja myöhemmin samana vuonna patentti hyväksyttiin myös Yhdysvalloissa.
”Olen kehittänyt itse koko laitteiston ja koko menetelmän, toki teettänyt alihankkijalla laitteet. Teen edelleen töitä seitsemänä päivänä viikossa. Keskimäärin teen muutaman parin päivässä”, hän kertoo.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Pirhosen osaamiseen luottavat niin liigakiekkoilijat kuin maajoukkuehiihtäjätkin. Pitkään Pirhonen muotoili etupäässä alppihiihtomonoja ja luistimia. Hiihtolehdessä julkaistun artikkelin jälkeen muotoiluun on alkanut tulla todella paljon myös hiihtokenkiä, etenkin vapaan tyylin monoja. Muita jalkineita, kuten golf- ja pyöräilykenkiä kaikista asiakkuuksista on ehkä yhteensä kymmenys.
Pirhonen toivoo lyötävänsä työlleen jatkajan, vanhan kunnon kisällin. Toinen mahdollisuus on myydä koko teknologia ja patentit.
”Niin pitkään olen tätä tehnyt, että vakiasiakkaitakin on jo kertynyt, ja onpa minulla asiakkaita jopa kolmannessa polvessa jo”, hän kertoo.
Sharing this topic
My blog
Average rating: 0 reviews