Vapaalaskumonojen valinta

Jokainen skinnausta, vapaalaskua ja freeski'tä

harrastava tietää miten inhottavaa on laskea huonosti istuvilla, väärän kokoisilla tai turhan jäykillä kengillä.

KUN LÄHDET SOVITTAMAAN UUSIA skinnaus-, vapaalasku- tai freeski-monoja

Ennen kun menet monokauppaan, kannattaa tehdä etukäteen jalka-analyysi kotona CinderellaFIT-sivuston ohjeiden mukaan. Leikkaa ohjeen mukaiset piirrokset jalkojen mallista ja ota ne mukaan myymälään.

Kun olet myymälässä, mittaa jalkasi kyseisen monovalmistajan kokomittarilla, joka osoittaa oikean koon.

Seuraavaksi tarkista oikea koko niin että pyydät myyjää ottamaan monon sisäkengän pois ja irrottamaan niistä pohjallisen. Tämän jälkeen seiso pohjallisen päällä ja tarkista että varpaiden eteen jää tilaa 4-8 mm .
Aseta jalkojen piirros pohjallisen päälle tai alle, niin saat käsityksen miten monon koko vastaa sinun jalkasi kokoa.

Valinnassa on erittäin tärkeää ottaa huomioon monon kokonaismitat eikä vain pituusmitta!

Vapaalasku-/skinnausmonoissa tulee kiinnittää erityinen huomio monon mitoitukseen, jonka tulee olla tarpeeksi tilava jalan etuosasta, koska jalkapöytään tarvitaan enemmän tilaa normaaliin alppikenkään verrattuna.
Tällä hetkellä markkinoilla olevien huippumerkkien osalta lestit ovat haasteellisia lestin mitoituksen osalta, niin kantapään kuin etuosan ja kokonaisvolyymiinkin osalta. Yksilöllisellä monojen muokkauksella taataan aina yksilöllinen istuvuus.

Nykyisin yksi erittäin yleinen valintaan liittyvä tärkeä yksityiskohta on monon kantapään leveys ja kantakupin muoto.

Jos kantapään leveys kyseisessä monomallissa ei riitä, niin se johtaa helposti liian ison monokoon valintaan. Siksi sen leveys kannattaa tarkistaa niin, että testataan monon leveys niin, että sovitetaan pelkkää ulkokenkää, jotta voidaan varmistaa sen riittävä leveys.

Mukana oleva jalkapiirros osoittaa Sinulle melko selkeästi, kuinka paljon eri kohdissa kengän ulkokuorta tulee muokata, jotta valittu mono olisi sopiva.
Paras tapa monon oikean pituuden määrittelemiseen on seistä suorassa asennossa kengät jalassa. Varpaiden tulisi koskettaa monon kärkeä kevyesti.

Kun otat laskuasennon eli polvet ja ylävartalo kevyesti taivutettuna eteenpäin, varpaat liukuvat hieman taaksepäin ja monon kärkeä ei tulisi enää tuntea.
Jos sinulla on jaloissa nilkkataipuma, isot nilkan luut, vaivaisenluut tai voimakas luu-ulkonema, niin ainoa vaihtoehto asian korjaamiseksi on ulkokuoren muokkaus heti ostettuasi uudet monot.

Nykyisin liikkeissä tarjotaan avuksi myös ”uunitusta” monojen paremman sopivuuden aikaansaamiseksi. Kuitenkin sillä on vain marginaalinen merkitys monojen istuvuuteen, koska tulee huomioda se, että monojen todellinen käyttölämpötila on jopa 80 astetta uunituksen lämpötilasta poikkeava.

Lisäksi, mikäli uunituksen jälkeen monojen olleessa vielä jalassa monon ulkokuorta ei jäähdytetä nopeasti, kuori palautuu alkuperäiseen muotoonsa, eikä uunituksella saavuteta haluttua lopputulosta.

CinderellaFIT-muokkaus viimeistelee monojen istuvuuden

Useimpien myytävien laskettelukenkien lestin leveys on valmistajasta riippuen välillä 98 – 108 mm.
Kun nämä edellä kuvatut asiat on kunnossa, niin on syytä muistaa se, että kaikkien laskettelumonojen ulkokuorta voidaan muokata jopa 30 mm suuntaansa.

Nykyisin laskettelumonojen muovimateriaalit poikkeavat todella paljon eri valmistajien kesken, joten monojen muokkaus vaatii todella suurta tarkkuutta ja ammattitaitoa. Nykyisin monojen ulkokuoren muokkauksessa on mahdotonta käyttää enää millään kohdalla jyrsintää, koska siihen ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta, monojen kuoren ollessa ohutta muovimateriaalia.